Björn Rosenström avbokad från Nymbles konsertevenemang

02-04-2015 | Fest och Event, Fest och Event (Parties and events), Kommunikation, THS Nyheter, THS Nyheter (THS News)

Artisten Björn Rosenström kommer inte att spela på Nymbles konsertevenemang den 25:e april. Beslutet togs av Kårledningen efter lång överläggning. De senaste åren har frågor om jämlikhet, mångfald och likabehandling, JML förkortat, tagit en mycket central roll i THS vision och verksamhet. Tyvärr är Björn Rosenströms musik inte helt förenlig med THS fokus på JML, och av den anledningen avbokades artisten.

I beslutet ställdes underhållning mot medlemmarnas välmående och trevnad. För THS kommer medlemmarnas välbefinnande alltid att gå före, oavsett vad det gäller, och det låg till grund för beslutet som fattades. Situationen visar att vi har mycket kvar att lära och göra vad gäller jämlikhet, mångfald och likabehandling; att boka Björn Rosenström till att börja med var ett misstag från Kårledningens sida. THS kommer fortsätta att jobba hårt för att uppfylla visionen att kåren och KTH är en trygg och tillgänglig plats, där alla kan vara sig själva.

Alla som köpt biljetter för evenemanget kommer självklart att återbetalas till fullo.

Frågor kan skickas till Vice Kårordförande Lisa Zöllner Wohlfart, vordf@ths.kth.se. Vill man läsa mer i detalj om beslutet kan man läsa Osqledarens reportage.


Skriven av THS Kommunikationschef

46 kommentarer till “Björn Rosenström avbokad från Nymbles konsertevenemang”

 1. Arg KTHelev skriver:

  Det här är det värsta jag sett i hela mitt liv. Folk som tar illa upp utav en sådan här sak är inte människor som slåss för jämlikhet – det är hjärntvättade människor som slåss för organisationer som är självutnämnda ”feminister”. Att ni väljer att censurera saker som musik på grund utav att vissa människor skriker ”mansgris” över kultur (tänk er att detta skulle ske när 1600-talets stora målare gjorde nakenporträtt eller dylikt) visar bara att ni hellre står i folkets goda dager än gör det som är bäst för samhället på lång sikt. Tråkigt att se, och det här blir strået som får mig att lämna THS

 2. Vad fan? skriver:

  Det här var jävligt löjligt.

 3. Martin skriver:

  Kan känna att de medlemmar som får försämrat ”välmående och trevnad” kunde hållt sig undan från att gå på konserten då jag går miste om jävligt härlig underhållning. Jävligt ledsen att han inte får uppträda på Nymble då han sägs ha börjat med musik som student.

  Finns det några stora artister som har 100% jämställda texter? Jävla dravel…

 4. Avgå skriver:

  Avgå med omedelbar verkan

 5. Vad är syftet med THS? skriver:

  Är syftet med THS verkligen att fostra studenter att tycka om saker som styrelsen tycker om och eventuella kverulanter inte har någon invändning emot?

  Är det inte mycket lättare att de som känner sig kränkta håller sig undan eventet och THS fokuserar på att förbättra vår utbildning istället.

 6. Så arg skriver:

  Tappat all respekt för ths ledning…

 7. Hästen skriver:

  Blir bara arg, dessa smutsiga tredjevågsfeminister ska verkligen förstöra all form av underhållning. Ni borde skämmas.

 8. Lars skriver:

  ASBRA! Nästan så jag ångrar att jag inte betala kåravgift när det begav sig.

 9. Aprilskämt? skriver:

  Är det här ett dåligt aprilskämt?

 10. Christian skriver:

  Efter att ha läst om vissa av hans texter så känns detta väldigt bra. Våldtäktsromantik och objektifiering av kvinnor. Helt rätt!!!

 11. Nils K P skriver:

  Ett tecken i tiden på idiotin. En gapig minoritet får sabotera för att de anstränger sig för att vara ”kränkta”. Dra åt H-vete…!

 12. Teknolog skriver:

  Snart kommer ni inte ha några medlenmmar kvar att uppfostra era dumhuven. Jag hoppas att ni blir misstroendeförklarade med omedelbar verkan.

 13. Kai skriver:

  alltså det är ju helt HYSTERISKT kul att se hur folk som blir som gapande småungar som blivit nekade godis samtidigt även skriker sig hesa över att andra är ”lättkränkta”.

  även ganska kul att se dubbelmoralen hos de som säger ”folk som inte tycker om våldtäktsrommantik och annan grov sexism kan ju hålla sig hemma, nu går JAG miste om underhållning” när det känns mer rimligt att säga ”folk som inte kan tänka sig NÅGON form av underhållning som inte innefattar grov sexism kan ju hålla sig hemma, annars går ju alla människor som INTE tycker våldtäkt är en kul grej miste om underhållning”.

  kalla mig orimlig extremfeminist, men jag kan känna att studentevenemang borde ge ”förtur” och prioritera folk som INTE gärna skrattar åt sexism och folk som känner sig otrygga i sexistiska miljöer snarare än megakränkta sköna snubbar som tycker att våldtäktsskämt är höjden av demokrati och humor.

  toppriset måste ju iaf gå till personen som tycker att björn rosenström är typ samma sak som när folk målar porträtt eller gör statyer av människokroppen, vilken absurd verklighet bor du i egentligen??

  • Teknolog skriver:

   Men herregud vilken stjärtsveda. Vi hindrar väl inte er för att hugboxa i triggerfria miljöer med demisexuella otherkins så låt oss som skulle tycka det vore kul att nostalgiskt lyssna till dumma låtar om raggare, muffins och flourtanter ha lite skoj vi med. Och sedan när har har han sjungit om våldtäkt?

  • Jag skäms över er skriver:

   Du är så bra Kai <3

 14. XYZ skriver:

  Kul att läsa alla butthurt kommentarer. Ta er samman, mitt vita och priviligerade herrskap.

 15. Ferdag skriver:

  Haha ska ni inte banna Platoon från att spela Sexy bitch eller Who run the world (girls) snart också? Har hört båda på Nymble och känner mig kränkt som manskvinna.

 16. obligatorisk skriver:

  Hej jag känner mig kränkt att denna festival sponsras av bland annat spotify och google då de går att hitta både rasistiska och femnisthatande texter på google och spotify. Jag kräver med omedelbar verkan att denna festival ej existerar i KTHs regi. MVH obligatoriskt kränt

 17. Stolt teknolog skriver:

  Alltså FYFAN vad bra ni är!! Eloge och all kärlek till er i THS ledning!

 18. Matt skriver:

  Detta beslut kommer ställa till med större negativ debatt kring THS ledning än om spelningen bara hade fått spelas och de som velat hade närvarat. Jag är mest nyfiken på vem som känner sig kränkt av Björn till den graden att hen inte vill ha Björn i Nymble. För jag hoppas VERKLIGEN att detta besluts tagits eftet klagomål och inte enligt en klåfingrig kårledning. Skärpning tack! PS. Jag är varken vit eller priviligerad.

 19. Nykterist skriver:

  ”I beslutet ställdes underhållning mot medlemmarnas välmående och trevnad. För THS kommer medlemmarnas välbefinnande alltid att gå före, oavsett vad det gäller, och det låg till grund för beslutet som fattades.”

  Helt otroligt att det fortfarande säljs alkohol på pubarna…

  • Hållermedare skriver:

   Enligt KS dokument krävs det handlingsplan för att evenemangverksamheten inte går i linje med THS ”dvs de säljer inte tillräckligt mycket” och ändå avbokar de inkomstbringande evenemang för att några känner sig kränkta. tydligen gäller det inte för oss nykterister.. mer nyktra evenemang på THS

 20. lim THS -> skit skriver:

  Snyggt jobbat! Fortsätt ta död på det lilla studentlivet som finns i Stockholm! Varför ha roligt när man kan sitta hemma och plugga nollställen till sfäriska Besselfunktioner…

 21. Jon skriver:

  Jag har ärligt talat svårt att tro att många av kommentarerna verkligen kommer från KTH:are. Jag väntar mig faktiskt en högre nivå från den skaran.

  I mina ögon handlar det här inte på något sätt om att gå kränkta (eller för den delen ”kränkta”) personer till mötes. Det handlar om att leva efter sina värderingar, att inse att de fina orden i stadgar, policyer och jämställdhetsplaner faktiskt måste betyda något för verksamheten för att vara meningsfulla. Visst kan – och ska – medlemmarna i en demokratiskt styrd organisation som THS diskutera och påverka vad organisationen ska ha för värderingar, men givet de värderingar som nu gäller kan jag bara applådera kårledningen för att man väljer att låta dem vägleda även dessa delar av verksamheten. Bra gjort!

  • KF skriver:

   Att kalla THS demokratiskt när vadå några procent röstar i KF, som sedan tillsätter styrelsen,som sedan tillsätter kårledningen som inte svarar in KF är väll en aning magstarkt? JML- policyna drivs igenom av ett litet antal inbitna personer som ger sken av att ha alla medlemmar med sig. Det har dem verkligen inte, vilket kommer visa sig i valen snart.

   • HEN skriver:

    Frågan är vad i Björn Rosenströms texter går inte ihop med jämlikhet, mångfald och lika behandling. Jag har aldrig hört hans texter förut och läst igenom en del av dessa för att få någon uppfattning om vad de handlar om. Jag kan säga att det är f-jvligt det han skriver och kan uppfattas som stötande här är länk till hans texter http://www.allthelyrics.com/lyrics/bjtcrn_rosenstrtcm
    Upplys mig gärna!!

 22. Jag skäms över er skriver:

  Hur många som skriver här är privilegiade människor? Dvs vita snubbar?

  Ni pratar om en minoritet, men varför tror ni att det är en minoritet som vågar uttrycka sitt missnöje över sexism? För att KTH är mansdominerat och det är främst män som står för sexism.

  Ska vi ändra på vilka som söker sig till KTH behöver vi skapa events där ingen kränks pga etnicitet, könsiden, sexuell läggning eller funktions ariation. Att ha sexistiska events samtidigt som det problematiseras att få tjejer söker sig till KTH går inte hand i hand. Skärp er. Ni kan ju gå på hans spelning någon annanstans med andra vita kränkta män.

  Puss.

  • HEN skriver:

   Har du läst hans texter finns på http://www.allthelyrics.com/lyrics/bjtcrn_rosenstrtcm
   Vart får du koppling till könsiden, sexuell läggning. eller funktions ariation… kan tyvärr inte alla hans låtar.

   Upplys mig gärna!!

  • Anna skriver:

   Det är lite komiskt att nån tar för givet att alla som skulle gå på spelningen är vita män.. Jag är tjej och såg fram emot att gå på den också. Och jag tror verkligen inte att jag hade varit den enda tjejen där.
   Hans texter är väl snuskiga, men hur många låtar är inte det? Ska man börja bannlysa vissa låtar från pubarna nu också? Det är ju löjligt…

  • Privilegium är ett bra ord skriver:

   Om du vet något om privilegium så vet du att det inte endast är vita män som kan ha privilegium. Om en vit man också är tjock så har han inte smalhetsprivilegium. Om en vit man är handikappad så har han inte funktionsprivilegium.
   Hela poängen med att prata om privilegium är att belysa vad folk har för fördelar i livet för att lättare kunna ta hänsyn till och (nyckelordet kommer här:) *inkludera* alla andra i samhället på ett rättvist sätt.
   Att beskriva det som att privilegium specifikt syftar till att vara en vit man är att helt missa poängen med privilegium och knappast den sortens breda, öppetsynta tänkande hela idén med belysa privilegium bygger på.
   Likaså att använda ”vita kränkta män” som en generell stämpel man kan slänga på en massa människor som man inte faktiskt vet om de är vita män eller ej för att på något sorts PK-acceptabelt sätt demonisera dem.
   Gör inte så, det försvagar bara värdet i att prata om de privilegium vita och män faktiskt har genom att få fler personer att inte ta ordet på allvar.

   Men annars så undrar jag dels huruvida det här beslutet faktiskt är baserat på klagomål/reaktioner från medlemmar och dels om de samtidigt tänkte på att de tydligen är missnöjda med hur evenemangen presterar (osqledaren fick det att låta som att de inte riktigt är det…?)

 23. viktor skriver:

  Lite sent för ett aprilskämt och vem fan bryr sig? Har aldrig tänk så om hans musik. Vem bryr sig egentligen, det är ju bara musik? eller?!

 24. Sara H skriver:

  Hahah skrattar högt, så här går det, ni som röstar för feminismen hahahah, alla länder skrattar åt oss här i Sverige nu

 25. Erik skriver:

  Jag tycker att det är ett bra val att inte låta Björn Rosenström spela sina stundtals omogna texter (även om hans mer rumsrena visor, som Muffins och Fluortanden, nog varit en del av många nuvarande KTH-studenters uppväxt…).

  Det är dock inte därför jag skriver det här. Jag blir mest vansinnigt irriterad på THS förståsigpå- och duktighetskomplex. Jag förstår att man menar väl med att vilja att alla ska få möjligheten att presentera sig med ”namn, sektion och artikel”, men det känns väldigt olustigt när halva församlingen lite obekvämt och påtvingat säger ”ja, ni får väl kalla mig han, eller hen om ni vill? :|”. Lite i samma anda känns det här beslutet, man försöker visa att man är väldigt duktig och tar ställning medan det uppenbart fortfarande finns ett gäng ruttna äpplen i korgen. Att under informella former få höra av en ledamot i THS ledningsgrupp hur maskinn0lle bryter mot THS mottagningsregler på löpande band, samtidigt som denna ledningsgruppsmedlem skrattar sig dubbelvikt, känns exempelvis minst sagt osmakligt och visar det hyckleri som inte alls känns särskilt ovanligt.

  Och hur var det nu med ”Herr&Damsittningar”: roliga för vissa, obekväma för andra. Passar denna typ av gasquer verkligen in i den jämlikhetsfasad THS är så mån om att bygga upp? Det känns ärligt talat mer som ett hån mot de eldsjälar som lägger otaliga timmar på jämställdhetsarbete. Så om nu sektionerna verkligen vill visa sig vara en del av THS föreslår jag att nu närmast kommande Herr&Damsittning på Kemisektionen den 18 April helt enkelt ställs in, med hänvisning till THS jämställdhetsarbete.

  • HEN skriver:

   Precis som allt i livet är det en del saker som roliga för vissa och obekväma för andra. tex gillar vissa att boxas med andra tycker det är obekvämt med balett. Frågan är vad det har göra med jämlikhet/jämställhet att göra. Varför ska den arga kränkta extrem feministen/rasisten bestämma för att hen skriker och gormar högst.

   • Petra skriver:

    Av ditt svar att döma verkar du verkligen inte förstått vad en ”Herr&Damsittning” innebär och hur det kopplas till jämlik/jämställdhet…

   • HEN skriver:

    Nej jag har aldrig varit på en! jag är könsneutral som man kan vara på nätet. Går det emot THS jämställdighets policy eller är det bara så att det är steriotypt,

 26. Björn skriver:

  Tycker att THS-ledning bör avstå från att i framtiden boka Ola Laurell eftersom han låttexter inte är förenliga med THS-ledningens syn på katters rätt i samhället.

  https://open.spotify.com/track/4CopH1iHgSTMcQYygKXuHm

 27. Lars W skriver:

  När den här typen av sillmjölkiga mesiga tönterier till och med kommit till studentkårerna har det gått långt. Var om inte på universiteten borde friheten att uttrycka sig vara central, kunna ta del även av det som inte är helt korrekt och mainstream.

  Det gör mig så inihelvete förbannad när översittare i THS-styrelse med ett ovanifrån perspektiv bestämmer vad som är korrekt och vad som är fult och opassande.

  Björn Rosenström skriver förjävliga texter och driver med alla utan att verka skämmas ett endaste dugg, eller för den skull vara rädd. Vill man intellektualisera vad som inte är tänkt att vara intellektuellt från början hänger Rosenströms musik kulturellt ihop med Eddi Meduza och Ånkel Kånkel. Roande bondkomik som inte är ett endaste dugg polerad.

  De sjunger om knulla, brännvin och köra volvo amazon fort.

  Jag antar nu att töntarna i THS-styrelse har tagit del av Rosenströms texter. Det är rätt enkelt att hitta avsnitt som INTE är ett dugg rumsrena. Till exempel låten lurad.

  Lurad handlar om en gubbe som går på blind date med en kvinna som han tycker är ful. ”Det stod att du var snygg men du är ful, jag har blivit luuuuurad”.

  Så har vi textrader i en annan låt som låter så här ”..runka mig med vita handskar på”.

  Det är med andra ord ingen musik som passar vidare väl på oskarsgalan. Eftersom han bevisligen sjunger om sex på ett ovanligt opolerat vis går det visst att hävda att det är sexistiskt. Det är ju onekligen ur ett manligt perspektiv. Kvinnoförnedrande kan det också gå att få det till eftersom han de facto skrivit bla om en gubbe som ville ha en snygg tjej och istället stötte på en som han tyckte var ful.

  Problemen med den här analysen är tre. Den är felriktad, humorlös och pretentiös. Rosenström ska inte uppträda på Oskarsgalan, han ska roa studenter! Det studentikosa behöver inte ha samma polering som etablissemanget våga för helvete lite grann. Den som missar humorn i låten lurad har sannolikt allvarliga problem med livet. Det går ju såklart att säga att låten driver på ett sådant vis att kvinnor ändå kan bli kränkta eftersom han ju sjunger om en gubbe som tycker att EN kvinna är ful och att DEN gubben vill ha en vacker kvinna.
  Med den här pretentiösa hållningen där varje textrad på varje artist noga lyssnas in efter tillstymmelse till vad som är korrekt kommer studenterna väldigt snart att enbart kunna lyssna på Swinfly och texter som;

  ”I got that boom-chicka-boom-chicka-boom-boom-boom
  That’ll zoom-zoom-zoom and how you boom-boom-boom”

  Eller förresten något säger mig att töntarna på THS-styrelse drabbas av amnesia vad gäller sina principer skulle SCUM-manifestet sättas upp eller Radical Cheerleaders vilja uppträda. Då är huxflux sexism ganska kul.

 28. Johanna skriver:

  Hejaheja!!! Starkt och modigt beslut!! Viktigt ställningstagande i dagens samhälle!! Önskar fler tog samma ansvar!!

 29. L skriver:

  Fint beslut!

 30. Julia skriver:

  Helrätt beslut!! Bra jobbat! 🙂

 31. Johanna skriver:

  Bra beslut 🙂

 32. Dan skriver:

  Bra,

  Ska ni sluta spela 2pac nu på Nymble? Från wiki ”Tupac dömdes senare för sexuella övergrepp.”. För jag har hört varianter av hans låtar flera gånger på Nymble.

  Chris Brown då? Som slog Rihanna blodig? Skulle ni tacka nej till att han uppträdde? Kommer ni någonsin spela hans låtar?

  Jag har även hört Ken Ring spelas. Där glorifieras narkotika ofta och han sjöng ju även förut att man skulle våldta vår prinsessa.

  Självklart måste ni publicera en officiell censur-lista nu, för ni vill väl inte vara hycklare? För nu när ni gjort detta, så säger ni med agerandet att OM en sådan artist spelar, så STÖDJER man tydligen allt han sagt och gjort.

  Så, stödjer kåren då gangstarappande våldtäktsmedhjälpare och uppmaningar till våldtäkt?

  Låt mig gissa. Ni kommer inte svara, eller svara med ett långt inlägg som osar bortförklaringar. Sluta göm er i PK-träsket. Kan Gudrun Schyman stå på scen med Pharrell så kan ni låta Björn Rosenström uppträda. Vill man inte se det, så går man inte. (sök på Pharrell och ”sexist” så hittar ni bland annat ”Well Pharrell, ”Blurred Lines” was most definitely sexist, and the fact that you would equate human female bodies”).

 33. Mårten Rask skriver:

  I linje med THS syfte att tillgodose sina medlemmars välmående och trevnad var ju detta ett nästan självklart beslut. Som alla såklart vet handlar maximering av välmående och trevnad om att minimera obekvämhet och upprördhet, dessa två hänger liksom ihop. Med ett högt aggregerat välmående gäller låg obekvämhet, och med en hög aggregerad obekvämhet gäller låg trevnad, detta säger ju sig självt.

  Då arbete för höjd trevnad är mycket komplicerat och högst subjektivt är det självklart mer gynnsamt att lägga fokus på att minska obekvämheten, eller kränktheten. Generellt gäller att en artist som bokas i förhoppningen att någon uppskattar denna är osäkrare än att avboka en som kan uppröra. Fokus på att minimera obekvämhet resulterar då såklart i ett högre netto-välmående, vilket som sagt är THS syfte och därmed går i linje med THS arbete. Slutsatsen av detta är att fokus när det kommer till anordning av evenemang av THS ska ligga på att minimera risken för eventuella kränkta besökare istället för att försöka höja välbefinnandet, då det senare är allt för riskabelt. Eller som THS formulerar det: ”För THS kommer medlemmarnas välbefinnande alltid att gå före […] underhållning”; dessa motpoler.

  För att fortsätta på THS utstakade spår till hög medlemsnöjdhet finns det då många ytterligare åtgärder att ta. Som många känner till är det antagligen största störningsmomentet när man är ute och försöker roa sig jobbiga, irriterande människor. Det kan t.ex. vara alldeles för berusade personer som stör när man är dansar nykter, eller bara allmänt otrevliga vänners vänner som man egentligen inte vill umgås med. Det första av dessa två exempel blir man enkelt av med genom att förbjuda alkohol på THS evenemang, något som antagligen snart gäller. Det andra är dock svårare. Rimligtvis blir man av med dessa genom att helt enkelt förbjuda besökare som endast kan betecknas som vänners vänner. Problemet med det är såklart att det endast kommer finnas kvar människor utan vänner. Då detta ger upphov till en stel situation bör även dessa uppmanas att vara hemma. Utan besökare på evenemanget kan man då enkelt stänga ner, utan att någon blir upprörd av att missa något. På detta sätt kommer man spara pengar samtidigt som man minimerar all risk för obekvämhet, kränkthet eller missnöje och därmed maximerar välmående och trevnad. Helt i THS syfte.

  För övrigt ska det poängteras att det skratt eller liknande som ofta uppmuntras efter att en komiker har uttalat sig sällan eller aldrig bör uppfattas som att det som uttalats är något typ av skämt. Istället måste man förstå att dessa är åsikter som komikern står för och vill få medhåll för. Björn Rosenströms texter är således en spegling för hur han vill att samhället ska se ut och inte någon typ av spex som vissa verkar tro.